Werkwijze

 

In de intake wordt een keuze gemaakt voor de insteek van de workshop, training of sessie. Zie niveaus van werken. Van de paarden kun je veel leren over je eigen functioneren zowel op het gebied van werk als in je privéleven. Soms komen thema’s aan het licht die meer verborgen liggen. Afhankelijk van de vraag en de doelstelling van de workshop, kunnen deze met de paarden uitgewerkt worden.


Niveaus van werken

Omdat paarden bijzonder sensitief zijn, voelen ze direct aan hoe het met je gesteld is.
Dat kan zijn op het gedragsniveau, intrapsychisch niveau en systemisch niveau.


Gedragsniveau:

Ben ik zichtbaar en duidelijk of zelfs te duidelijk? Hoe is het gesteld met mijn persoonlijk leiderschap en hoe zit het met mijn geloofwaardigheid? Paarden spiegelen je gedrag onmiddellijk.

In de workshops ”natuurlijk leiderschap” werken we veelal op gedragsniveau. De deelnemers geven leiding aan één paard en een kudde paarden, alleen en samen met anderen. Er wordt vanaf de grond gewerkt (niet op het paard) Op deze manier ervaar je hoe de paarden op je leiderschap reageren. Actieve workshops, met veel vaart zonder haast. “Na de cursus ben je meer de leider die je wilt zijn. Want als je de paarden in beweging krijgt, krijg je ook mensen in beweging”.

Intrapsychisch niveau:

Wat laat ik niet zien wat een paard aanvoelt? Wat spiegelt het paard van mijn gemoedstoestand? Waar heb ik twijfels over? Wat laten paarden mij daarin zien? Paarden spiegelen ook op dit niveau.

Bv. in de workshops “Keuzes maken”, of “Persoonlijke autoriteit”, werken we o.a. op dit intra psychische niveau. Congruentie van gevoel, gedachten en handelen is van belang, laat je zien wat je voelt en kun je toelaten wat je voelt, hoe eerlijk durf je zijn naar je zelf? Dan kun je de echte vragen stellen, wat houd je werkelijk bezig?

Systemisch niveau:

Wat laat het paard zien wat nog onvoldoende aandacht gekregen heeft, welke thema’s dienen zich aan? Wat wil opgelost worden? Wat heeft invloed op mijn persoonlijk leven wat niet bij mij hoort?